

Anadolu Adaçayı Fidesi 14 cm Saksıda
₺130.00
- Açıklama
- Ek bilgi
- Değerlendirmeler (0)
Açıklama
Özellik | Çok yıllık otsu bir bitkidir. |
Yaprak Dökme Durumu | Kışın yapraklarını dökmez |
Işık İsteği | Güneşli ya da yarı gölge yerleri sever. |
Toprak İsteği | Geçirgen, Nemli, Kumlu, Tınlı |
Sıcaklık ve İklim İsteği | Sıcak iklim bitkisidir. |
Dikim Zamanı ve Dikim Aralığı | 30 x 60cm İlkbahar - sonbahar |
Sulama Sıklığı | Su isteği azdır |
Büyüme Şekli | 150 – 170 cm |
Üretim Şekli | Tohumla ve çelikle |
Çiçeklenme | Haziran |
Saksıda Yetiştiriciliğe Uygunluk | Uygundur |
Adaçayı, birçok dünya mutfağı için önemli bir bileşendir. Ancak aynı zamanda, etrafta en çok görebileceğiniz süs bitkilerinden de biridir. İnce dokulu yeşil yaprakları ile tüm yıl boyunca varlığını koruyabilen adaçayı fidesi alarak bahçenize hoş bir doku katmak istiyorsanız, bu yazıda sizler için hazırladığımız rehbere göz atarak adaçayı fidesi özellikleri, avantajları, bakımı ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz…
Adaçayı Bitkisi Nedir?
Adaçayı fidesi almaya karar verdiniz ve onu daha yakından tanımak mı istiyorsunuz? Bu bölümde, özellikleri ve onun hakkında bilmeniz gerekenleri derledik!
Adaçayı; keskin ve aromatik bir kokuya sahip, yumuşak ve grimsi yeşil yaprakları olan odunsu bir bitkidir. Mutfaktaki kullanışlılığı ve süs güzelliği olan bir bitki olarak etrafınızda pek çok yerde görebilirsiniz.
En iyi şekilde büyüyebilmek için iyi drene edilmiş toprağa ve tam güneşe ihtiyaç duyar. Kurulduktan sonra kuraklığa dayanıklıdır. İç mekanda yetiştirecekseniz, güneye bakan bir pencerenin yanına yerleştirebilirsiniz. Saksıda adaçayı fidesi yetiştirecekseniz, saksı karışımı sulamadan önce biraz kurumasına özen göstermelisiniz.
Adaçayı Fidesi Özellikleri
- Rüzgardan korunan güneşli bir pozisyonu sever
- 60-80 cm’e kadar uzayabilir.
- İyi derene edilmiş, alkali toprakları tercih eder. Aşırı sulamayı sevmez.
- Mayıs- temmuz ayları arasında mor -pembe çiçekleri vardır.
Adaçayı fidesi, hem iç hem dış mekanlara ekilebilir. Son derece lezzetli ve çok yönlü bir bitki olan adaçayı, genellikle yiyecekleri lezzetlendirmek ve tütsülemek için kullanılır. Ancak, aynı zamanda çok tercih edilen bir bahçe bitkisidir.
Bahar ayları, adaçayı fidesi için ekim dönemidir. Tohumları ışık gerektirir ve tamamen güneşe ihtiyacı vardır. 90 ile 200 gün arasında yetişen bir bitkidir. İyi drene edilmiş toprakta en iyi şekilde büyür. Popüler kullanım alanları mutfaklar, parfüm yapımı, tıbbi ve süs amaçlıdır. Adaçayı fidesi, tüm güneşe maruz kalmayı tercih edeceğinden, iç ve dış mekanlarda ekerken bu özelliğini göz önünde bulundurmak önemlidir.
Adaçayı, çok uzun yıllardır hayatımızda olan bir bitkidir ve temel bitkilerden biri olarak kabul edilir. Lezzetli bir aromaya ve tada sahiptir. Kurutulduğunda, et ve dolma gibi yemeklerde kullanmak için idealdir. Aynı zamanda, adaçayı fidesi ektikten sonra büyümesi oldukça kolaydır. Bu nedenle, herhangi bir bahçede bir yeri olan bir bitkidir.
Adaçayı Fidesi Yetiştirme ve Hasat
Adaçayı fidesi, tam güneşte kumlu toprağı tercih eder. Yaz aylarında hızla büyür ve çiçeklenme tamamlandıktan sonra sonbaharda tekrar budanabilir. Kışın hayatta kalması için, evde bakıyorsanız, korumayı ve ışığı yansıttığı için evin güney tarafına dikilmelidir.
Yaprakları sonbaharda kesilir, yarı kurutulup daha sonra kışın kullanmak üzere demetler halinde bağlanabilir.
Mutfakta Adaçayı Kullanımı
Adaçayı bitkisinin en sık kullanıldığı yerlerden biri mutfaktır. Mutfakta; salatalarda, et ve tavuk yemeklerinde, sirke yapımında, çorba ve güveç yemeklerinde kullanılabilir.
Tıbbi Kullanım İçin Adaçayı
Adaçayı fidesi ekecekseniz, onu kullanabileceğiniz alanlardan biri de tıbbi özellikleridir. Adaçayı;
- Dezenfekte edici ve antifungal özelliklere sahiptir
- Yağlı yiyeceklerin sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur
- Östrojen içerir
- Dişleri beyazlatmak, iltihaplı diş etleri ve bademcik iltihabına yardımcı olmak için gargara yapılabilir
- Yorgun kasları rahatlatır
- Menopoz döneminde sıcak basmasını yatıştırır, terlemeyi bastırır
- Sinir sistemini güçlendirir
- Soğuk algınlığı ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur
- Cilt enfeksiyonlarına yardımcı olur
- Hafızayı iyileştirmeye yardımcı olur
Bahçe Tasarımında Adaçayı
Adaçayı, çok dekoratif bir bitki olduğundan özel bir bitki grubu ile sınırlandırılmasına gerek yoktur. Zarif şekli ve göz alıcı yaprakları, parlak renkli çiçekler için harika bir ek oluşturur. Çiçekleri de herhangi bir bahçe düzenine dahil edilmeye değerdir. Adaçayı çiçekler, tatlı bezelye ile eşleştirilebilir. Biberiye ve kekik ile birlikte adaçayı fidesi ekerseniz, yıl boyunca çekici görünecek bir Akdeniz bahçesi yaratma konusunda uzun bir yol kat etmiş olursunuz…
Biliyor Muydunuz?
Adaçayı, tıbbi özellikleri ile yüzyıllardır insanlığa hizmet etmektedir. Çay haline getirildiğinde, soğuk algınlığı için çok iyi bir bitkisel çaredir. Adaçayını ezip elma sirkesi ile karıştırarak gargara yapmak, boğaz enfeksiyonlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Çiğnemek, ağzı ülserleri için iyidir.
Adaçayı, tüm bitkiler arasında en kutsal olanlardan biridir. Hatta, en çok değer verilen ve saygı duyulandır. Ruhu temizlediğine, olumlu düşünceleri teşvik ettiğine inanılır. Yoğun bir dumanla yanan adaçayı bitkisi, dumanı ile çevreyi, evi, hasta odasını arındırır.
Tıbbi adaçayı ülkemizde olduğu kadar Akdeniz’in kıyısında olan tüm ülkelerde yetişen bir bitkidir ve her ne kadar geçmiş çağlarda adından da anlayabileceğiniz gibi tıbbi amaçlarla kullanılmış olsa da, günümüzde aynı zamanda keyif için ve aynı zamanda yemeklerde kullanılmak üzere de tüketilmektedir. Hafif tatlı-acı karışımı bir tadı vardır ve bu nedenle pek çok yemeğe özel bir tat katabilir.
Özellikle bitkisel ürünlerden faydalanan şifacılar tarafından çok kullanılan bir bitki olan tıbbi adaçayının genel sağlığa iyi geldiği belirtilmektedir. Aynı zamanda bahçenizde nektar zengini olmasından dolayı arı ve kelebek gibi faydalı böcekleri kendine çeker. Ayrıca zararlı böceklerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur ve polinasyonu destekler.
Tam güneşi sever ve ayrıca toprağın su drenajının iyi olmasını ister. Toprağın pH değeri 5.6-7.8 arasında değişkenlik gösterebilir. Kendine uygun iklimin dışında yetişirse yıllık olarak yetişebilir ama Akdeniz ikliminde uzun seneler dayanan bir bitkidir.
Tıbbi Adaçayı Yetiştirme Önerileri
İlk olarak tam güneş alan bir yer seçmeniz gerekli. Kısmi gölgeye tahammül edebilir ancak gelişimi yavaşlar ve aynı zamanda yeterli güneş almazsa daha az çiçek açar.
Toprağı 25 kadar kazmanız ve çok sıkıysa biraz kompost ekleyerek gevşetmeniz yeterli olacaktır. Ancak su drenajının mükemmel olması önemlidir çünkü su içinde kalan köklerde çürüme meydana gelir. Dolayısıyla toprağı nemli tutmak gerekir ama çok sulu olmaması gerekir. Yerine yerleştikten sonra artık toprak kuruyana kadar sulamanıza gerek yoktur. Ayrıca susuzluğa karşı direnci de hayli fazladır. Fakat saksıda yetiştiriyorsanız, saksıdaki bitkilerin topraktakilerden daha sık sulanması gerektiğini belirtmek gerekiyor.
Tıbbi adaçayını havuç, brokoli, karnabahar, çilek, domates ve biberiye gibi bitkilerle birlikte dikebilirsiniz ancak aroması, yanındaki bitkilerin aromasını etkileyebileceği için özellikle soğan ve sarımsak, salatalık ve dereotunun yanında iyi olmaz. Bazen bahçelerin kenarında süs amaçlı olarak kullanıldığı da görülmektedir.
Serin bölgelerde her yıl yeniden dikilmesi gerekir çünkü sıcak bölgelere ait bir bitkidir ve bu bölgelerde çok yıllık olur, hatta odunsu hale gelir. Bu nedenle her baharda eski gelişimleri budamak ve yeni filizlere izin vermek gerekir.
Böcek ve Hastalık Yönetimi
Tıbbi adaçayı böcek ve hastalıklara pek yatkın değildir fakat bunun için ideal koşullarda yetiştirilmesi gerekir. Bu koşullar şöyle:
- Gün boyu güneş alan bir yer
- Ne eksik ne de fazla, tam olması gerektiği kadar sulama
- Su drenajı iyi olan bir toprak
- Bitkiler arasında yeterli mesafe olması ile sağlanan hava akımı
- Yabani otların temizlenmesi
Tıbbi adaçayı fazla sulandığında veya yetersiz hava akışı olduğunda, yaprak bitleri, örümcek maytları ve pek çok başka böceğin hedefinde olabilir ve zarar görebilir. Fazla sulama, gölgede olması, fazla kalabalık bir bahçede olması gibi problemler mantarlanmaya sebep olabilir. Ayrıca sümüklüböcekler de nemli koşullarda gelirler ve yapraklar ile kökleri tüketebilirler. Özellikle kökler çürüdüğünde bitkiyi kurtarmak genelde mümkün olmaz.
Genelde yabani otları engellemek için dibine malç koymak önerilse de bu durum toprağın fazla nemli kalmasına sebep olabilir.
Hasat Süreci
Saplar, yapraklar ve çiçekler tüketilebilir durumdadırlar. Sıcak bölgelerde tüm sene iyi yetişir ve bu nedenle yıl boyunca toplanabilir.
Bazıları ise yıl boyunca düzenli olarak çiçek filizlerini koparırlar ve böylece yaprakların aromasının arttığını söylerler. Gelişme sezonunda çiçekleri kopartmak yapraklarda ve dallarda yeni gelişimler sağlayacaktır.
Gelişim döneminde tek severde bitkinin yarısını toplayabilirsiniz. Bu uygulama daha yuvarlak ve toplu bir bitki elde etmenizi sağlar ve ayrıca çiçeklenme ile tohum üretme sürecini yavaşlatır. Çok yıllık yetiştirildiği bölgelerde genelde 3-4 yılın ardından çok odunsu olduğunda sökülür. Fakat düzenli budama ile bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Saklama Önerileri
Taze toplanmış tıbbi adaçayı yaprakları buzdolabında üç dört gün kadar dayanırlar. Tek yapmanız gereken kağıt havluya sarmak ve plastik bir poşete koymak.
Sapları birbirine bağlayıp serin ve kuru bir yere asarak kurutmanız da mümkündür. Kuru yapraklar karanlıkta ve kapalı bir kapta bir yıla kadar dayanacaklardır.
Ek bilgi
Ağırlık | 4.6 kg |
---|---|
Boyutlar | 110 × 110 × 150 cm |
Saksı Çeşitleri | 8 cm'lik Saksı, 14 cm'lik Saksı |
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.