-29%

Bektaşi Üzümü Fidanı

60.00

Bektaşi üzümü fidanı 1 yaşında kare potta

Açıklama

Bektaşi üzümü çok güzel reçeller ve marmelatlar yapmanıza müsaade eden ancak nadiren taze olarak bulunan bir meyvedir. Eğer hafif ekşimsi tatlıları seviyorsanız kendiniz de yetiştirmek isteyebilirsiniz. Kendi kendini dölleyen bir bitki olduğu için sadece bir bitkinizin olması bile yeterli olacaktır. Kısa, sert ve dikenli olan bu çalı türündeki bitki uzun bir yaşam sürer ve böylece size uzun yıllar boyunca meyve verebilir.

Temel olarak iki türü vardır. Birisi Avrupa türü, diğeri ise Amerika türü. Tüm türleri Haziran sonu ve Temmuz ortası aralığında meyve verir.

Bektaşi Üzümü Nasıl Dikilir?

Bektaşi üzümü genelde sadece kök halinde bir fide olarak satılır ve bahar başlarında dikilir. Dikmeden önce toprağı organik madde ile zenginleştirmek ve bektaşi üzümünü bekletmeden hemen dikmek gerekir. Onu fidecideki dikildiği derinlikten 2.5 cm kadar daha derine dikmeniz uygun olacaktır. Bitkinin çevresindeki toprağı hafifçe bastırın ve sonrasında dallarını yerden 20-25 cm kadar yükselene kadar kesin. Bitkileri birbirinden en az 100 cm mesafe olacak şekilde dikin. İlk mevsimde yerine oturana kadar derince sulayın ve sonrasında sıcak havalarda ve yağmur yokluğunda daha sık sulayın.

Bektaşi Üzümü Bakımı

Bektaşi üzümü çok bakım istemez. Ancak dikenlerinden dolayı toplamak biraz zorlu olabilir. Her zaman uzun kollu eldivenler, kıyafetler ve pantolonlar giyin.

Destek yapıları özellikle meyve dolu olduğunda dalların desteklenmesine yardımcı olacaktır.

Işık

Bektaşi üzümü tam güneşi sevse de kısmi gölgede de yetişebilir. Sıcak iklimlerde gün ortasındaki veya akşam üstü olan güçlü güneşten korunması gerekir. Binalar, ağaçlar gibi gölge kaynaklarının olduğu yerlere daha uygundur.

Toprak

Bektaşi üzümü pek çok toprakta yetişebilir ancak organik madde bakımından zengin, iyi drenajlı kumlu topraklar idealdir. Kumlu toprağın yaz güneşinden dolayı çok fazla ısınması veya su drenajı iyi olmayan killi toprağın olması bitki için uygun değildir.

Toprağı serin ve nemli tutmak için bitkinin dibine biraz malçlama yapabilirsiniz.

Su

Bitki yerine bir defa oturduktan sonra sadece haftalık yağmurlar mevcut olmadığında sulanması gerekir. Bitkileri yavaşça ve derince sulayın.

Sıcaklık ve Nem

Bektaşi üzümünün her sene en az 40 günlük 1-5 derece aralığında soğuk günlere ihtiyacı vardır. Aşırı yaz sıcağına pek uygun değildir.

Bahar sonu donları çiçeklere zarar verebilir ve hasatı yok edebilirler. Bu nedenle don oluşan bölgelere dikilmemesi uygun olacaktır.

Nemli havada hastalıklara çok yatkındır. Bu nedenle iyi hava dolaşımı gerekir ve bu nedenle bitkiler arasında aralık bulunması ve yıllık olarak budanması gerekir.

Gübre

Bahar başında gelişim dönemi başlamadan önce bitkiye bir miktar 10-10-10 gibi dengeli bir gübre verir ve onu her bitkinin dibine dair şeklinde dökün ve toprağı biraz karıştırın. Bektaşi üzümü azotu çok sever ve bu nedenle sentetik gübreye ek olarak biraz doğal gübre de eklemek gerekir.

Budama

Bektaşi üzümü bir, iki ve üç yıllık olduğunda meyve verir. Budamanın amacı bitkinin her bir yaşında üç dört tane güçlü filize sahip olmasıdır ve her yaz bu miktarda yeni filizin büyümesine izin vermelisiniz.

Kış aylarında bitki uyurken, tüm eski filizleri kesin. Bunları koyu renklerinden tanıyacaksınız. Ayrıca kırılmış, şekli bozuk ve hastalıklı dallarıd a kesin. Yıllık olarak budamak bitkinin üretken kalmasına yardımcı olacaktır ve iyi bir hava dolaşımı sağlayacaktır.

Eğer kazara çok fazla dal keserseniz veya yanlış olanları keserseniz endişe etmeyin, doğru bakımla hızlı büyüyen bir bitkidir ve bu nedenle sonraki sene güçlü şekilde geri dönecektir.

Yaygın Hastalıklar ve Böcekler

Bektaşi üzümü yaprak bitleri, meyve kurtları ve bazı mantarlardan etkilenebilir. Bu nedenle en etkili önlem böcek ve hastalıklara dirençli türleri seçmektir ve ayrıca iyi hava dolaşımı da bu konuda yardımcı olacaktır.

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.


“Bektaşi Üzümü Fidanı” için yorum yapan ilk kişi siz olun

Benzer Ürünler