Popüler

İstanbul Kekiği Fidesi Viyolde

93.75

40-50 cm kadar boylanabilen, çok yıllık, otsu bir kekik çeşididir. Baharat ve uçucu yağ sanayisinde kullanılmaktadır.

Mevcut sürüm:: Stokta yok SKU: 63

Açıklama

ÖzellikÇok yıllık otsu bir bitkidir.
Yaprak Dökme DurumuKışın yapraklarını dökmez.
Işık İsteğiGüneşli yerleri sever.
Toprak İsteğiHer türlü toprakta yetişir.
Sıcaklık ve İklim İsteğiSıcak-Ilıman iklimlerde yetişir.
Dikim Zamanı ve Dikim Aralığı25 x 60 cm. İlkbahar-Sonbahar.
Sulama SıklığıOrta derecede.
Büyüme Şekli40-50 cm’yi bulabilir.
Üretim ŞekliTohumla ve çelikle.
ÇiçeklenmeTemmuz.
Saksıda Yetiştiriciliğe UygunlukUygundur

 

İstanbul kekiği, Latince ismiyle Origanum Vulgare, keskin aroması ile Türk, İtalyan, Yunan, Meksika ve pek çok dünya mutfağının önemli bitkilerinden biridir. Oval yapraklarıyla çok yıllık bir bitki olan İstanbul kekiği, mutfak kullanımı için tüm yıl boyunca saksıya ekilebilir. Kış aylarında ekilirse, daha fazla ışık sağlanmalıdır.

Toprağı yaklaşık 8 ila 14 günde çimlenir, ancak özel çoğaltma ortamlarında 7 ila 10 gün gibi kısa bir sürede çimlenebilir. Bu yazıda, İstanbul kekiği fidesi ekerken bilmeniz gerekenler ve bakım ipuçları hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz…

İstanbul Kekiği Nedir?

İstanbul kekiği, Avrupa ve Akdeniz’e özgü gür çok yıllık bir bitkidir. Tohumları, ilkbaharda iç ve dış mekanlara ekilebilir. Güzel renkli sapları ve genellikle geniş oval yaprakları olan aromatik yapraklara sahiptir. Yaz boyunca çiçek açan bir bitkidir.

Türk, Yunan, Lübnan, İspanya, Portekiz, Filipinler ve Mısır mutfaklarında yaygın olarak kullanılır ve yemeklere sıcak, baharatlı bir aroma katmaktadır. 70 cm’e kadar büyüyebilir. Taze olarak veya yaprakları kurutularak kullanılabilir. Mutfaktaki kullanımının dışında, şifalı özellikleri nedeniyle de yüzyıllardır kullanılmaktadır.

İstanbul Kekiği Kökeni ve Özellikleri

  • Latince Adı: Origanum Vulgare
  • Sezon: Çok yıllık
  • Çiçeklenme Mevsimi: Yaz ortası
  • Ortam: Tam güneş
  • Toprak Tipi: Nemli, iyi drene edilmiş, pH 6,6 – 7,8
  • Nem: Çimlenene kadar nemli tutulmalı

Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’ya özgü çok yıllık bir bitki olan İstanbul kekiği; baharat, renklendirici madde, gaz giderici ve antiseptik özellikleriyle kullanılır. Şifalı özellikleri arasında ise soğuk algınlığı, grip, hazımsızlık, serbest radikal temizleyici özellikleri yer alır.

Kuru toprağı sevmez. Onun yerine, bol güneşi ve iyi drene edilmiş toprağı tercih eder.

İstanbul Kekiği Nereye ve Nasıl Dikilir?

İstanbul kekiği fidesi, hızlı bir başlangıç için don mevsiminin bitiminden 6 hafta önce iç mekana ekilir. Büyüme mevsiminin daha uzun olduğu alanlar için, son don tehlikesi geçtikten sonra, iyi drene edilmiş, kuruması için nötr, alkali toprakta tam güneş altında ekilmelidir. 45-60 cm aralıklı sıralarda ekildiğinde en iyi performansı gösterir.

İstanbul kekiği fidesini, ilkbaharda yüzeye ekin. Sıkıca bastırın ve hızlı olan çimlenmeye kadar sıcak ve eşit derecede nemli tutun. Fideleri saksılara ayırın ve bahçeye almadan önce, yeterince iyi yerleşene kadar büyütün.

İstanbul Kekiği Fidesi Sulama

Özellikle kurak dönemlerde su ihmal edilmemelidir. Gübrelemeye gerek yoktur.

İstanbul Kekiği Hastalıklar ve Zararlılar

İstanbul kekiği fidesi ektikten sonra, mantar problemlerini önlemeye yardımcı olacak iyi hava akışının da olduğu, iyi drene edilmiş bir yere dikerek kök çürümesinden kaçının. Yaprak madencileri, örümcek akarları veya yaprak bitleri gibi haşereler ortaya çıkarsa, böcek öldürücü bir sabun veya diğer organik olarak dost bir ürünle tedavi edin.

İstanbul Kekiği Hasat

Bitkinin kahverengileşmeye ve kurumaya başladığını görünce tek tek hasat edin. Bitkinin boyu 15-20 cm’e ulaştığında taze yaprakları hasat edilebilir. Yaprakları hasat etmek için en iyi zaman çiy kuruduktan sonraki sabahtır. Yeni büyüme için, tüm sapları yerden en az 3 cm yukarıdan keserek hasat edin.

İstanbul Kekiği Nasıl Saklanır?

Hasat edildikten sonra, taze yaprakları buzdolabında yaklaşık beş gün saklanır veya kurutulabilir. Çoğu bitkinin aksine, kurutulmuş kekik yaprakları taze olanlardan çok daha güçlü bir tada sahip olma eğilimindedir.

Kurutmak için, doğrudan güneş ışığından korunan bir yerde kurumasını bitirmek için yayın. Kurutulmuş yaprakları, bir yıla kadar serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.

Saksıda İstanbul Kekiği Yetiştirme

Sert bir bitki olduğu için, ideal bir saksı bitkisidir. İdeal boyutta bir saksı, ortalama 25-30 cm çapındadır. Saksı, ideal olarak kompost bazı organik malzemelerle doldurulmalıdır. Saksıların düzenli sulamaya ihtiyacı olacaktır. Ayrıca, sürekli salımlı gübre topakları bitkilerin iyi büyümesini sağlayacaktır.

İç mekanlarda yetiştirilebilen İstanbul kekiği, gelişmesi için güneye bakan güneşli bir pencereye ihtiyaç duyar. Işığı iyi olduğu sürece bitkilerini sık sık ihmal edenler için iyi bir ev bitkisi olabilir. Çok hızlı kurumasını önlemek için plastik bir kap kullanabilir ve sulamayı azaltabilirsiniz.

Kuraklığa dayanıklı bir bitki olan İstanbul kekiği, bahçe işlerine yeni başlayanlar ve sulamayı unutanlar için iyidir. Ayda bir kez gübrelemek de genellikle yeterli olacaktır.

Şifalı Bitki Olarak İstanbul Kekiği

İstanbul kekiği fidesi yetiştirmek, hem bahçe hem de iç mekanlar için iyi bir seçimdir. Böylece, şifalı özelliklerinden yararlanmanız gerektiğinde kolayca ulaşabilirsiniz.

Yaprakları güçlü antiseptik özelliklere sahiptir ve sakinleştiricidir. Ayrıca, soğuk algınlığı, grip, bronşit, astım ve hafif ateşli hastalıkları tedavi etmek için kullanılır. Sakinleştirici doğası ayrıca hazımsızlık, mide rahatsızlıkları ve ağrılı adet dönemleri için de idealdir.

Ancak, sakinleştirici özelliklerinden dolayı büyük dozlarda alınmamalıdır. Hafif çaylar, dinlendirici bir uykuya neden olabilir ve artrit ve kas ağrısını hafifletebilir. Yağı da güçlü bir antiseptiktir ve genellikle dezenfektan olarak kullanılır, ancak çok güçlü olduğu ve sindirim sorunlarına neden olabileceği için dahili olarak kullanılmamalıdır.

Havayı dezenfekte etmeye ve bakteri ve virüsleri uzaklaştırmaya yardımcı olması için hava spreylerinde ve difüzörlerde yağı kullanılabilir.

 

Ek bilgi

Ağırlık 4.6 kg
Boyutlar 110 × 110 × 150 cm
Viyol Seçenekleri

10'luk Viyol, 24'lük Viyol, 48'lik Viyol, 104'lük Viyol, 288'lik Viyol

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.


“İstanbul Kekiği Fidesi Viyolde” için yorum yapan ilk kişi siz olun

Benzer Ürünler