Kırlangıç Otunun Sizi Şok Edecek 10 Faydası
Kırlangıç otu, haşhaş ailesine ait çok yıllık bir bitkidir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılmakta olan kırlangıç otunun iyileştirici pek çok özelliği olduğu düşünülmektedir. Özellikle siğil ve egzama gibi deride görülen sorunların tedavisinde başvurulan kırlangıç otuna aynı zamanda karın ağrısı ve mide bulantısı gibi sorunlarda da başvurulabilmektedir.
Kırlangıç otu vücuttaki ağrıları hafifletmeye, tansiyonu düşürmeye ve kalp atış hızını yavaşlatmaya yardımcı olabilmektedir. Bitkinin genç yapraklarının demlenmesi ise sindirim sistemini düzenleyebilmektedir. Kırlangıç otundan elde edilen özün ise anti-inflamatuar etkisi olabileceğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.
Kırlangıç otuna ve faydalarına dair merak ettiğiniz her şeyi detaylı bir şekilde bu yazıda okuyabilirsiniz.
Kırlangıç Otu Nedir?
Chelidonium majus veya kırlangıçotu, haşhaş ailesine ait çok yıllık, otsu ve çiçekli bir bitkidir. 30 ila 120 cm yüksekliğe ulaşabilen bu bitkinin mavi-yeşil yapraklarının uzunluğu ise 30 cm’yi bulabilmektedir. Kırlangıç otu zarar gördüğü zaman sarı-turuncu bir sıvı salgılamaktadır.
Kırlangıç otunun çiçekleri yaklaşık 18 mm uzunluğundadır. Çanak yaprak ve taç yapraktan oluşan çiçekler, dışarıdan bakıldığında çift çiçekli gibi görülmektedir. Kırlangıç otunun çiçekleri, ilkbaharın sonları ila yaz aylarında açmaktadır.
Kırlangıç otunun toprağın üstünde kalan kısımları ile kökleri sağlık amacıyla kullanılmaktadır. Toprağın üstünde kalan kısımlar, çiçeklenme döneminde toplanmakta ve yüksek sıcaklıklarda kurutulmaktadır. Kökler ise genelde yaz sonlarında ve sonbaharda hasat edilmekte ve kurutulmaktadır.
Kırlangıç otu, yakıcı ve acı bir tada sahiptir. Kırlangıç otu, çay olarak hazırlanabildiği gibi diş ağrısı gibi bazı sorunlarda çiğnenerek de tüketilebilmektedir.
Kırlangıç Otunun Faydaları
Kırlangıç otu, geleneksel olarak ağrıyı hafifletici, göz sağlığını destekleyici ve çeşitli deri sorunlarını tedavi edici olarak kullanılan bir bitkidir. Kırlangıç otunun sarı-turuncu renkteki öz suyunun içinde bulunan çeşitli sedatif ve antiseptik maddeler, bitkinin sağlık sorunlarının tedavisine yardımcı olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte kırlangıç otu, toksik bir bitki olduğu için ağız yolu ile tüketiminde dikkatli olmak çok önemlidir.
Kırlangıç otu, topikal olarak aşağıdaki sorunların tedavisine yardımcı olarak kullanılabilmektedir:
1. Siğil tedavisine yardımcı olabilir
Kırlangıç otunun en çok kullanıldığı yer, siğil tedavisi olmaktadır. Kırlangıç otunda bulunan kelidonik asit ve alkaloidlerin, siğillerle savaşmada etkili olduğu bilinmektedir. Kelidonik asit, siğil karşıtı olarak bilinen bir maddeyken alkaloidler ise antiviral etki göstermektedir. Kırlangıç otu, siğil tedavisinde taze olarak kullanılabilmektedir. Bunun için bitki kesilmeli ve siğil olan bölge, bitkinin öz suyu ile ovalanmalı ve cildi korumak adına üzerine bandaj yapılmalıdır. Kırlangıç otu, siğil tedavisinde günde birkaç kez olmak üzere 7-10 gün uygulanabilmektedir.
2. Nasırları geçirebilir
Kırlangıç otu, siğil tedavisindekiyle aynı şekilde ayaklardaki nasırların tedavisinde de kullanılabilmektedir. Bitkinin öz suyu, nasır olan bölgeyi yakarak deriyi yumuşatmaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ayaklardaki nasır tedavisi için kırlangıç otu öz suyu günde birkaç kez nasırların üzerine uygulanabilmektedir.
3. Uçuk tedavisinde kullanılabilir
Kırlangıç otunda bulunan alkaloidler, uçuk virüsüyle savaşmaya da yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte kırlangıç otu, uçuk tedavisinde uygulanacaksa bölgede yara, tahriş veya su kabarcığı olmamasına dikkat edilmelidir.
4. Göz yorgunluğu ve göz rahatsızlıklarında faydalı olabilir
Kırlangıç otu, göz yorgunluğunu almada ve inflamasyonu azaltmada kullanılabilmektedir. Kırlangıç otunu göz tedavisine destek amaçlı kullanmak için bitkinin yapraklarından çıkardığınız suyu gözleriniz kapalıyken gözlerinizin üzerine sürebilirsiniz.
5. Ayak banyosunda kullanılabilir
Kırlangıç otu, ayak banyosunda da kullanılabilir. Kırlangıç otunun taze yapraklarını suda kaynattıktan sonra kullanarak ayaklarınıza giden kan akışını destekleyebilir ve damarların genişlemesine yardımcı olabilirsiniz.
6. Boğaz ağrısını hafifletebilir
Bitkinin çiğnenmesi, diş ağrısına iyi gelirken gargara yapılması ise boğaz ağrısını hafifletebilmektedir.
7. Diş eti iltihabını geçirebilir
Bitkinin anti-inflamatuar ve antiseptik özellikleri, diş eti iltihabında fayda sağlayabilmektedir.
8. Safra taşı ağrısını azaltabilir
Safra taşının neden olduğu ağrılar, kırlangıç otu ile azaltılabilmektedir. Kırlangıç otundaki bazı alkaloidlerin kasları rahatlatarak ağrıyı azalttığı düşünülmektedir. Bu nedenle ağrıyı azaltmak için kırlangıç otu çayı hazırlanıp tüketilebilir.
9. Öksürük ve bronşit kaynaklı spazmları hafifletebilir
Öksürük ve bronşit nedeniyle vücutta gerçekleşen spazmları azaltmak için kırlangıç otu kullanılabilir. Bitkide bulunan antispazmodik maddeler, çay olarak tüketildiğinde rahatlama sağlayabilmektedir.
10. Bulaşıcı hastalıklarda kullanılabilir
Kırlangıç otu özü, viral hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Bitkide bulunan alkaloidlerin, influenza gibi bazı virüslerle savaşmada etkili olduğu düşünülmektedir.
Kırlangıç Otu Göz için Nasıl Kullanılır?
Kırlangıç otunu göz için kullanacaksanız, öncelikle bitkiden yaprak koparıp yıkamalısınız. Ardından yaprağın sapını, ıslatmış olduğunuz baş ve işaret parmaklarınızın arasında ovalamalısınız. Bu şekilde yaprağın suyu dışına çıkaracaktır. Bu suyu, gözleriniz kapalıyken gözlerinizin üstünden kenarlara doğru hafifçe sürebilirsiniz. Özellikle göz yorgunluğu gibi sorunlarda kırlangıç otunun yapraklarından çıkarılan suyun faydalı olduğu düşünülmektedir.
Kırlangıç Otu Cilt için Nasıl Kullanılır?
Kırlangıç otu, siğil ve nasır gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılacaksa cilt üzerine doğrudan uygulanabilir. Bunun için bitkinin sapından çıkan öz suyu kullanılabilir. Kırlangıç otu öz suyunu günde birkaç kez nasırlı veya siğilli bölgeye sürebilirsiniz. Ancak 10-14 gün içinde sonuç alamazsanız, bitkinin öz suyunu sürmeye devam etmemelisiniz.
Kırlangıç Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kırlangıç otu çayını, bitinin kurutulmuş haliyle kolayca hazırlayabilirsiniz. Bunun için 250-300 ml kadar su kaynattıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı kurutulmuş kırlangıç otu ekleyebilirsiniz. Bitkiyi suyun içinde yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesi için beklettikten sonra süzebilir ve çayı hemen tüketebilirsiniz.