Saksıda Çilek Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda çilek yetiştirmek oldukça eğlenceli ve kolaydır. Çileğin her çeşidi saksıda yetiştirildiğinde meyve verebilmektedir. Bununla birlikte kısa gün çilekleri ile uzun gün çilekleri arasında bazı farklılıklar bulunmaktadır. Kısa gün çilekleri yaklaşık iki haftalık bir süreç boyunca yazın başlarında bir kez meyve vermektedir.

Nötr gün çilekleri ile uzun gün çilekleri ise kısa gün çileklerine göre daha uzun süre meyve vermektedir. Nötr gün çilekleri yaz boyu ara ara meyve vermekte ve meyve verme süresi daha uzun olmaktadır. Uzun gün çilekleri ise daha küçük meyveler vermektedir.

Saksıda çilek yetiştirmek için hangi çilek türünü seçerseniz seçin, çilekler için doğru boyutta saksılar seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Doğru saksı seçimi, bitkilerin meyve vermesi açısından çok önemlidir.

Saksıda çilek yetiştirmek ve çileklerinize iyi bir şekilde bakmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

İhtiyacınız olan aletler:

  • Sulama kabı
  • El küreği

İhtiyacınız olan malzemeler:

  • Çilek fideleri
  • Saksı
  • Saksı karışımı
  • Sıvı gübre

Talimatlar

1. Bitkileri hazırlayın

Çileklerinizi fide halindeyken alıp yetiştirmeniz daha kolay olacaktır. Bu nedenle satın aldığınız fideleri üretim saksısından alarak kendi aldığınız saksılara transfer ederek bir an önce bitkilerinize bakmaya başlayabilirsiniz. Çilekler kalabalık saksıları sevmediği için örneğin, 30×30 cm’lik saksı başına bir adet bitki dikmelisiniz. Çileklerin kökleri derin olmadığından dolayı köklerin kaplayacağı alanı belirlemek için saksının yüzey alanını ölçebilirsiniz.

2. Toprağı ekleyin

Saksıyı toprakla doldurun. Saksıda bakılan çilekler için en iyi toprak, nemi tutacak ancak fazla suyu tahliye edecek kadar gevşek ve tınlı topraklardır. Ayrıca saksı seçerken altında drenaj deliği bulunan saksılar seçmeye dikkat etmelisiniz.

3. Çilekleri dikin

Çilekleri saksıya alırken bitkilerin taç kısımları toprak yüzeyinin hemen üzerinde olacak şekilde dikmelisiniz. Saksı toprağında ufak bir tümsek oluşturarak bitkinin köklerini bu tümsek üzerine yaymalısınız. Sonrasında saksı toprağı ile kökleri taç kısmına kadar tamamen örtmeli ve toprağı iyice sulamalısınız. Toprağı suladıktan sonra gerekiyorsa biraz daha saksı toprağı ekleyin, ancak taç kısmını toprakla örtmemeye dikkat edin.

4. Saksıyı yerleştirin

Çileklerin bolca çiçek açması ve meyve vermesi için saksıları günde en az 8 ila 12 saat güneş alan bir yere yerleştirin. Güneş tek bir açıdan geliyorsa bitkilerin eşit bir şekilde büyümeleri için saksıları her 3-4 günde bir döndürün. Ayrıca bitkilerin korunduğundan emin olun. Saksıda yetişen çiçekler haşerelere karşı korunaklı değildir. Böcekler, kuşlar ve kemirgenler çileklerinize zarar verebileceği için saksıları ağ yardımıyla koruyabilirsiniz.

5. Bitkileri sulayın

Toprağın yüzeyden yaklaşık 2,5 cm derinlikteki kısmı kuruduğu zaman yaklaşık haftada iki kez sulama yapın. Bitkilerin tamamen ıslak toprakta olması iyi değildir. Bu yüzden toprağın hafif nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Saksıdaki toprak genel olarak bahçedeki topraktan daha hızlı kurur. Bu nedenle havanın uzun süre sıcak ve kurak olması halinde günde iki kez sulama yapmanız gerekebilir.

6. Gübre verin

Saksıdaki çileklerinizi gübreyle besleyebilirsiniz. Her üç ila dört haftada dengeli sıvı gübre ile çileklerinizin gelişimini destekleyebilirsiniz. Ayrıca bir sonraki yıl çiçek ve meyve oluşumunu desteklemek için sonbahar aylarında da dengeli sıvı gübre kullanmayı unutmayın.

7. Bitkilerinizi kış aylarında koruyun

Çilekler kış aylarında uykuda kaldıklarında daha iyi meyve verirler. Bununla birlikte çileklerin kökleri soğuk havalarda donabilir ve dondurucu soğuklarda saksılarda çatlama meydana gelebilir. Bu yüzden kış aylarında saksıları ısıtılmayan kapalı bir yere taşıyabilirsiniz. Kış aylarında bitkilerinizi toprak çok fazla kuruduğunda sulayabilirsiniz. Saksıların yerini değiştirmek istemiyorsanız, saksıların etrafını malçladıktan sonra aynı yerde bırakabilirsiniz.

Saksıda Çilek Yetiştirmenin Avantajları

Saksıda çilek yetiştirmenin sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Alandan tasarruf: Çilek, çok fazla yer kaplamayan bir bitki olduğundan sınırlı bir alanda yetiştirmek için uygun bir bitkidir.
  • Güzellik: Bazı çilek çeşitlerinde minyatür güllere benzeyen çiçekler oluşur. Bu sayede çilek yetiştirerek ortama estetik açıdan hoş bir dokunuşta bulunabilirsiniz.
  • Kolaylık: Meyveleri kolay bir şekilde toplamak için saksıları mutfağa yakın bir yere koyabilirsiniz.
  • Haşere, hastalık ve kimyasal kontrolü: Saksıda yetiştirilen çileklerde bakteri ve mantar hastalıklarının yanı sıra haşere sorunları da daha az görülebilir ve karşılaşılan sorunlar kimyasal kullanmadan çözülebilir.

Çilek Saksısı Nasıl Olmalı?

Çilek yetiştirmek için ideal saksı, drenajı iyi bir saksıdır. Bu nedenle çilek bakmak için dibinde çok sayıda drenaj deliği olan saksılar tercih edilmelidir.

Çileğin kökleri derin olmadığı için çok derin bir saksıya ihtiyaç yoktur. 25-30 cm çapında ve 20 cm derinliğinde olan saksılar çilek yetiştirmek için yeterli olacaktır. Bununla birlikte saksı ne kadar küçükse toprağı o kadar sık sulamak gerekir. Kısa gün çilekleri yetiştirmek istiyorsanız, saksı yerine ahşap çerçeveli yükseltilmiş bir toprak yatağına dikim yapmanız daha iyi olacaktır.

Sentetik veya açık renkli saksılar, kil ve metal gibi koyu renkli ve doğal malzemelerden yapılmış saksılara göre köklerin daha serin kalmasını sağlayacaktır. Çilek çok yüksek sıcaklıklardan hoşlanan bir bitki olmadığı için sıcak iklimde yaşıyorsanız, açık renkli saksı tercih etmeniz daha iyi olacaktır?

Saksıdaki Çileği Ne Zaman Değiştirmek Gerekir?

Çilekler en iyi şekilde bakılsalar dahi kısa ömürlü çok yıllık bitkilerdir. Bu nedenle çileklerinizi az meyve vermeye ve ölmeye başladıklarında yaklaşık üç yılda bir değiştirmeniz gerekir. Bununla birlikte yeni bitkileri oluşturmak için halihazırda baktığınız çileklerden elde ettiğiniz sürgünleri kullanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir